©
Ga je ballonnen vullen met Helium Dit moet je weten!
door Rotterdams Ballonnenbedrijf, 27 oktober 2019
Inhoudsopgave
- Zijn alle ballonnen geschikt voor helium?
- Kan je gewone ballonnen vullen met helium?
- Hoe lang blijven heliumballonnen zweven?
- Kan de zweeftijd van heliumballonnen worden verlengd?
- Hoeveel helium gaat er in een ballon?
- Hoeveel ballonnen kan ik aan een ballongewicht knopen?
- Wat is de helium prijs?
- Waarom zweven mijn ballonnen niet?
- Wat is het verschil tussen latex ballonnen en folieballonnen?
- Kan ik zelf ballonnen vullen met helium?
- Is helium giftig?
- Is helium brandbaar?
- Is helium inademen gevaarlijk?
- Is helium hetzelfde als lachgas?
- Hoeveel ballonnen zijn nodig om een plafond te vullen?
- Hoe confetti in ballon laten plakken?
- Hoe kan je een folieballon vullen met helium?
- Welke grote ballonnen zijn te koop?
- Kan ik ook een ballon met tekst laten maken?
- Waar kan ik ballonnen kopen?
- Waar kan je helium kopen?
- Waar kan ik helium ballonnen bestellen?
Disclaimer: Wij ontvangen een kleine commissie van enkele links op deze pagina.
Welkom bij de helpdesk van Globos Ballonnen. Hier vindt u de meest gestelde vragen (FAQ) en objectieve antwoorden over Ballonnen en Helium. Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan d.m.v. onderstaand reactieformulier en wij zullen uw vraag over ballonnen en helium beantwoorden en zonodig toevoegen aan onderstaande FAQ.
Zijn alle ballonnen geschikt voor helium?
Latex ballonnen met een diameter groter of gelijk aan 9 inch (23cm) en folieballonnen met een diameter groter of gelijk aan 18 inch zijn in principe geschikt voor helium. In kleinere ballonnen gaat te weinig helium waardoor de ballon niet blijft zweven.
Bij helium gevulde ballonnen wijst de knoop van de ballon naar beneden (daar zit immers ook het lintje aan bevestigd). Let op bij ballonnen met een bedrukking er op! Staat de afbeelding op zijn kop wanneer de knoop van de ballon naar beneden is gericht? Dan is deze ballon NIET Geschikt voor helium.
Kan je gewone ballonnen vullen met helium?
Ja, dat kan. Zolang latex ballonnen maar groter zijn dan 23cm en folieballonnen groter dan 40cm.
Als dat het geval is, dan moet u alleen nog even kijken of de afbeelding op de ballon (indien aanwezig) rechtop staat als de vulmond van de ballon naar beneden is gericht.
Hoe lang blijven heliumballonnen zweven?
Een standaard formaat latex ballon met een diameter van ca. 30cm kan ongeveer 14-16 uur zweven.
Helium is heel dun en daarom verlaat het heel langzaam de poreuze latex ballon.
Een folieballon daarentegen is veel minder poreus dan latex en kan wel een aantal dagen of zelfs weken blijven zweven.
De exacte zweeftijd hangt af van de omgeving waarin de heliumballon gebruikt wordt. Een heliumballon die buiten staat is van invloed op het weer en zal bij regen sneller naar de grond zakken omdat water de ballon zwaarder maakt.
Kan de zweeftijd van heliumballonnen worden verlengd?
Ja, dat kan. Latex ballonnen kun je behandelen met zogenaamde HI-FLOAT. Dit is een soort gel die je in de binnenkant van de ballon kneedt en daardoor ontstaat er een beschermlaagje in de ballon waardoor de helium minder snel de ballon kan verlaten en de ballon dus langer kan zweven.
Volgens de fabrikant kan HI-FLOAT de zweeftijd tot wel 15 keer verlengen.
Hoeveel helium gaat er in een ballon?
Hoeveel helium er in een ballon gaat, ligt aan de grote van de ballon. Hoe groter de ballon des te meer helium er in gaat.
De hoeveelheid helium wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Van de meest voorkomende ballonnen is exact bekend hoeveel helium er in gaat, zie de kolom 'Gas Capacity' in de heliumchart.
Als u een heliumtank koopt of huurt, dan is het van belang te weten hoeveel kubieke meters (m3) helium in die tank zit. Met deze 2 gegevens kunt u exact uitrekenen hoeveel ballonnen u met een heliumtank kunt vullen.
Hoeveel ballonnen kan ik aan een ballongewicht knopen?
Iedere ballon heeft zijn eigen trekkracht. In het algemeen geldt, hoe groter de ballon, hoe meer helium er in gaat en dus hoe meer trekkracht de ballon heeft.
De trekkracht van een heliumballon wordt uitgedrukt in gram (g). Van de meest voorkomende ballonnen is exact bekend hoeveel trekkracht deze heeft, zie de kolom 'Lift Ability' in de heliumchart.
Als u ballongewichten koopt, dan is het van belang te weten hoe zwaar het ballongewicht is. Met deze 2 gegevens kunt u exact uitrekenen hoeveel helium ballonnen u aan een ballongewicht kunt vast maken.
Wat is de helium prijs?
De huidige helium prijs bedraagt 1 euro per 0.015m3.
In een standaard ballon van 30cm gaat precies 0.015m helium.
Het kost dus 1 euro om 1 latex ballon van 30cm te vullen.
In de Qualatex heliumchart in de kolom 'Gas Capacity' ziet u van de meest voorkomende ballonnen hoeveel m3 helium er in gaat.
In een ballon van 90cm gaat bijvoorbeeld 0.425m3 helium en als u weet dat 0.015m3 helium 1 euro kost, dan kunt u uitrekenen hoeveel het kost om een latex reuzeballon van 90cm te vullen met helium (namelijk 0.425 gedeeld door 0.015 = 28,33 euro).
Echter vullen we deze ballon nooit tot 90cm maar iets kleiner en dus rekenen we voor het gemak 25 euro om deze ballon te vullen met helium.
Waarom zweven mijn ballonnen niet?
Er zijn een aantal redenen waarom ballonnen niet zweven. Ten eerste moet een ballon gevuld worden met helium om te kunnen zweven. Helium is immers lichter dan lucht.
Als de ballon met helium nog steeds niet zweeft, zorg er dan voor dat u de ballon tot zijn volledige grootte vult.
Een te klein gevulde ballon is de meest voorkomende reden waarom een ballon niet zweeft.
Vul geen latex ballonnen die kleiner zijn dan 9 inch (23cm). Deze zijn te klein om te zweven en als ze zweven, dan doen ze dat slechts enkele uren.
Wat is het verschil tussen latex ballonnen en folieballonnen?
Latex ballonnen zijn gemaakt van rubber en daarom 100% biologisch afbreekbaar, deze ballonnen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, maten en vormen. Een groot voordeel is dat latex ballonnen veel goedkoper zijn maar een stuk minder goed blijven dan folieballonnen. Let op! Iemand met een latexallergie moet contact met deze ballonnen vermijden. Dit zijn de ballonnen die je bijvoorbeeld bij de Mc Donalds krijgt.
Folieballonnen zijn gemaakt met een laag plastic (mylar) en bedekt met een dunne laag aluminium (de folie). Deze ballonnen zijn er ook in vele kleuren, maten en vormen. In tegenstelling tot latex ballonnen zijn folieballonnen luxer en duurder maar blijven veel langer goed. Dit zijn de ballonnen die je bijvoorbeeld op Schiphol en in ziekenhuizen kunt kopen.
Folieballonnen zijn gemaakt met een laag plastic (mylar) en bedekt met een dunne laag aluminium (de folie). Deze ballonnen zijn er ook in vele kleuren, maten en vormen. In tegenstelling tot latex ballonnen zijn folieballonnen luxer en duurder maar blijven veel langer goed. Dit zijn de ballonnen die je bijvoorbeeld op Schiphol en in ziekenhuizen kunt kopen.
Kan ik zelf ballonnen vullen met helium?
Ja, dat kan. U kunt bij ons helium kopen in wegwerpflessen welke u na gebruik kunt dicht draaien en bewaren voor een volgende gelegenheid.
Als de fles geheel leeg is, dan kunt u deze weg gooien. Er zit geen statiegeld op de heliumflessen.
Let op! Deze heliumflessen kunnen niet aan ons geretourneerd worden omdat wij niet kunnen zien of dat u de helium heeft gebruikt.
Is helium giftig?
Nee, helium is niet giftig. Helium wordt in combinatie met zuurstof (Heliox) zelfs in ziekenhuizen gebruikt voor mensen met ademhalingsproblemen. En ook duikers die erg diep gaan maken gebruik van helium.
Is helium brandbaar?
Nee, helium is niet brandbaar. Helium is een inert gas. Inerte betekent letterlijk niet-brandbaar. Helium (in vloeibare toestand) wordt zelfs gebruikt als koelmiddel voor raketschepen, MRI-machines en deeltjesversnellers.
Is helium inademen gevaarlijk?
Hoewel het inademen van helium onschadelijk lijkt, kan het duizeligheid en zelfs verstikking veroorzaken.
Bijkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken en / of bewustzijnsverlies. Kinderen kunnen longschade oplopen als gevolg van het inademen.
Zelfs bevriezing kan optreden wanneer het rechtstreeks uit de tank wordt ingeademd.
Bij elke inhalatie van helium wordt zuurstof verplaatst of verwijderd ten gunste van het helium.
Als gevolg hiervan veroorzaakt dit een ernstige vermindering van het algemene zuurstofniveau van het lichaam.
Als iemand helium inhaleert, ontneemt hij of zij in essentie zuurstof. Wanneer dit snel gebeurt, kan iemand zonder waarschuwing flauwvallen.
Als de persoon flauwvalt tijdens het staan of op een gevaarlijke locatie, kan hij of zij fysieke schade veroorzaken, zoals een hoofdletsel.
Is helium hetzelfde als lachgas?
Nee, met helium bereik je niet hetzelfde effect als met lachgas. In tegenstelling tot helium wordt men van lachgas over het algemeen euforisch, vrij ontspannen, giechelend en men krijgt wat meer moeite met helder denken. Lachgas beïnvloedt het zenuwstelsel echter veel meer dan helium.
Hoeveel ballonnen zijn nodig om een plafond te vullen?
Een standaard formaat heliumballon heeft - als je van de zijkant kijkt - een verticale diameter van 30cm (van boven naar beneden gemeten). Maar als een heliumballon tegen het plafond hangt en je kijkt van onderaf, dan heeft de ballon slechts een horizontale diameter van 25cm. Dat betekent dat er maximaal in 1 vierkante meter 4 rijen van 4 ballonnen = 16 ballonnen gaan. Maar goed, dan is er ook geen stukje plafond meer te zien.
In de regel geldt dat als je rekent met 9 ballonnen per vierkante meter (m2) - dus 3 rijen van 3 ballonnen - het plafond mooi en goed gevuld is.
Hoe confetti in ballon laten plakken?
Confetti in een confettiballon gevuld met lucht zal beter blijven plakken dan in een confettiballon gevuld met helium. De confetti blijft plakken door statische elektriciteit van de ballon.
Om de ballon statisch te maken wrijf je met een syntetische doek of kledingstuk over de ballon. Of je wrijft de ballon over je haar.
Als je een ballon met helium wilt vullen dan kun je een klein beetje lucht in de ballon doen en daarna 90% helium.
Let op dat de confetti in de heliumballon de ballon zwaarder maakt en dus zal de ballon eerder naar beneden komen.
Hoe kan je een folieballon vullen met helium?
Wij kunnen in Spijkenisse uw folieballonnen vullen met helium maar u kunt een folieballon ook thuis vullen met helium d.m.v. een wegwerp helium tank. Draai de kraan op de heliumfles open (linksom). Plaats de vulopening van de folieballon over de vulmond van de wegwerp helium tank en duw de rubberen vulmond zachtjes naar beneden zodat de helium in de ballon stroomt.
Zodra de folieballon strak staat, meteen stoppen met vullen want anders klapt de folieballon. Folieballonnen kunnen in tegenstelling tot latex ballonnen niet oprekken. Laat de helium dus niet te snel in de ballon stromen maar doe dit rustig aan.
Welke grote ballonnen zijn te koop?
Wij verkopen ronde latex ballonnen van 3 inch (7.5cm) tot maarliefst 240cm. Via onderstaande links kunt u de verschillende afmetingen bestellen.
- 7,5cm ballonnen (waterballonnen)
- 13cm ballonnen
- 30cm ballonnen
- 35cm ballonnen (metallic)
- 40cm ballonnen
- 60cm ballonnen
- 75cm ballonnen (voor op een ballonpilaar)
- 90cm ballonnen (voor op een ballonpilaar)
- 120cm ballonnen
- 165cm ballonnen
- 240cm ballonnen
Kan ik ook een ballon met tekst laten maken?
Ja, wij bedrukken (helium) ballonnen met uw eigen tekst of logo. Dat kan bij normaal formaat ballonnen van 30cm al vanaf 50 stuks en bij reuzeballonnen van 90cm al vanaf 3 stuks. Of zelfs vanaf 1 stuks als dat moet maar dan heeft u geen reserve ballonnen als die ene ballon klapt.
Waar kan ik ballonnen kopen?
Dat ligt er aan wat u met de ballonnen wilt doen en waar u ze voor nodig heeft maar u kunt altijd terecht bij Globos Ballonnen. Globos exploiteert hiervoor een aantal specifieke websites waarop u eenvoudig ballonnen kunt kopen.
- Wilt u lege ballonnen per post thuisbestuurd krijgen om zelf te vullen, dan kunt u bestellen op ballonartikelen.nl
- Wilt u kant en klare heliumballonnen of ballondecoraties thuis of op locatie bezorgd krijgen, dan kunt u bestellen op ballonboog.nl
- Wilt u ballonnen laten bedrukken met een tekst of logo, dan kunt u bestellen op ballonnenbedrukken.nl
- Wilt u grote hoeveelheden ballonnen inkopen in onze ballonnen groothandel, dan kunt u bestellen op globosballonnen.nl
Waar kan je helium kopen?
Helium kopen kan alleen in de zogenaamde wegwerp heliumtanks die u na gebruik weg kunt gooien bij het oud ijzer. Deze wegwerp-heliumflessen kunnen we per post aan u versturen zodat u de ballonnen thuis met helium kunt vullen. De helium wegwerptanks kunt u bestellen op ballonartikelen.nl.
Waar kan ik helium ballonnen bestellen?
Globos bezorgt 24 uur per dag, 7 dagen per week helium ballonnen door heel Nederland bij u thuis of op locatie.
De heliumballonnen worden opgeblazen en voorzien van een lintje door ons bezorgd.
Kant en klare heliumballonnen kunt u bestellen op ballonboog.nl/heliumballonnen.
Tags
Klik op een tag voor een overzicht van artikelen met hetzelfde onderwerp.
helium
Reacties 0